A spricceléses mézeskalács díszítés

A mézeskalács díszítésének legismertebb módja a spriccelés, melyet (a fazekas mesterségből örökölten) neveznek írókázásnak is. A díszítést glazúrral végezzük, mely porcukorból és tojásfehérjéből készül.

Mielőtt elkészítenénk a glazúrt tegyünk egy kis történelmi visszatekintést abba az időbe, amikor még a cifra, vásári mézeskalácsok uralták a vásári standokat, és ma “divatos” fehérrel díszített figurák még nem is léteztek. Nos, ezeket a mézeskalácsokat eizolták. Az eiz enyvből, keményítő szirupból, és keményítőből készült, és különböző színű élelemiszerszínezékekkel festették más-más színre. Mielőtt bárki is elszörnyülködné magát, megnyugtatok mindenkit, ezek a mézeskalácsok nem fogyasztásra készültek. Tésztájukban gyakran nem is volt méz. Szárazak voltak, és kemények. Emléktárgynak készültek, nem fogyasztásra.

Azóta más idők járnak, ma glazúrral díszítünk, melyet a következőképpen készíthetünk el:

1 tojásfehérjéhez 20-25 dkg porcukorra lesz szükségünk. A tojásfehérjét kicsit verjük fel habverővel, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Ehhez már ne habverőt használjunk, hanem fakanalat, vagy a habverőgép valamelyik keverő karját, azt is lassabb fokozaton. Keverjünk bele néhány csepp citromlevet, vagy ecetet (ez ahhoz kell, hogy a cukor ne kristályosodjon ki). A glazúr akkor jó, ha sűrűn folyó, nehezen folyik le a keverőről.

Az elkészült glazúrt töltsük nyomózsákba.
Nyomózsákot tudunk készen is vásárolni. Ha úgy gondolod,  erre a célra használhatsz nejlonzacskót is, melynek felső végét bekötjük, majd egyik sarkát kivágjuk.

A tasakot a díszítendő felületre merőlegesen tartjuk. A zacskó legyen mindig feszes! Egyik kezünkkel nyomjuk, a másikkal pedig segítünk az irányításban. Nézd meg ezen a videón, hogy hogyan díszítünk mi és a gyerekek a Mézeskalács Múzeumban!

 

Ha továbblépsz, a térbeli mézeskalácsok készítését vesszük górcső alá és adok neked ajándékba egy letölthető mézeskalács házikó sablont is.

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.