Térbeli mézeskalácsok készítése

Amit ezidáig tanultunk, azt bárki meg tudja csinálni. Tanulás, kézügyesség és gyakorlás kérdése.
Mai leckénkben azt tanuljuk meg, hogy az egyszerű “lapos” mézeskalácsból hogyan tudunk térdbeli mézeskalácsokat készíteni. Képzeletünknek csak a fizika törvényei szabnak határt. Ez az a feladat, amihez jól jön egy kis képesség a tárgyak térben való elképzeléséhez. De ne csüggedj, ha úgy érzed, ez Neked nem fog menni. Ide kattintva letölthetsz egy sablont, mellyel egyszerűen készíthetsz egy mézeskalács házikót, és lehet, hogy holnaptól már a saját terveidet valósítod meg.

Az egyszerűség kedvéért ezt a sablont fogjuk a mai leckében használni.

Először is vágjuk ki a sablon elemeit, helyezzük a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. Mindegyikből annyi darabot készítsünk, amennyit a sablonon jeleztem. Különösen figyeljünk arra, hogy a házikó oromfalai egyformák legyenek (célszerű a tepsibe helyezés után a sablon segítségével megigazítani a tészát)! Süssük ki a darabokat, majd a tésztát hagyjuk egy kicsit száradni. A puha tészta ugyanis összerakás után meggörbülhet, meghajolhat.

Ha elég stabilnak tűnnek az “alkatrészek”, elkezdhetjük összeállítani a házikót. Mindenekelőtt alaposan söpörjük le a lisztet a mézeskalácsról.
Először az oldalfalak rövidebb végeire nyomjunk nyomózsákkal gazdagon glazúrt, majd illesszük a darabokat az oromfalak közé! Fogjuk meg az így összeállított részt, és egyik kezünkkel óvatosan, de határozottan tartva az alját is spricceljük glazúrral, majd helyezzük az alapra!
Amikor ragasztáshoz használod a glazúrt, ne spórolj vele! Ami összeillesztéskor kinyomódik, azt kívülről egyszerűen le lehet törölni, ami pedig bent lesz, azt úgysem látjuk majd. A biztonság kedvéért, mielőtt a tetőt felragasztjuk, a házikó elemeinek illesztésénél belülről nyomhatunk még glazúrt, hogy a tartását erősítsük.
Ezután az oromfalak felső oldalait is spricceljük glazúrral, majd illesszük a tetőket a helyükre! Várjuk meg, amíg a glazúr szárad egy picit és folytathatjuk a munkát a már ismert módon: tojássárgával kenjük, majd díszítsük kedvünk szerint.

Házi feladat:

Nézd meg ezt a rövid videót egy parasztházról és portáról melyet nászajándékba rendeltek tőlünk. A házikó méretei: 60*40*30 cm. A házi feladat az, hogy próbáld meg elképzelni, milyen darabok szükségesek ennek az összeállításához. Bocsánat a minőségért, ez egy 2008-ban készült videó, az akkori kor eszközeivel…

 

Rendkívül fontos rész következik. Ha már ennyi mindent készítünk mézeskalácsból, nézzük meg, mi is adja az igazi értékét!

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.