Mézes Borka

Mézes Borka

Mézes Borka
Édes, mézes, boros álom;
csipegetem télen, nyáron.
Bika vére pezseg benne,
mintha Szekszárd szíve lenne.
Mézillatú kalács-mámor,
bátorrá tesz, mégis jámbor.
(Bódai-Soós Judit)

 

Hozzávalók:

  • 2 dl Szekszárdi bikavér (vagy hasonlóan finom vörösbor)
  • 30 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 80 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • porcukor
  • 2 dkg szalalkáli
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 tk apróra vágott cukrozott narancshéj

Szükséges eszközök:

  • 1 közepes méretű tál a tészta begyúrásához
  • kis fándli vagy fazék
  • nyújtófa
  • kanál, fakanál
  • 6-7 cm-es pogácsa kiszúró


A bort a fűszerekkel és a cukorral felfőzzük, kicsit besűrítjük.


A tűzről levéve hozzákeverjük a mézet, majd a cukrozott narancshéjat. Az így kapott szirupot kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosra hűlt szirupba belekeverjük a szalalkálit (kicsit föl fog habosodni, ne ijedj meg).


Összegyúrjuk a szódabikarbónával összeszitált liszttel és a tojássárgával. (Ha a kelleténél jobban besűrűsödött a szirup, a tészta kicsit morzsalékos, kemény lehet. Ezt a problémát egy kis bor hozzágyúrásával orvosolhatod.) A tésztát jól eldolgozzuk, majd fóliával letakarva 10-15 percet pihentetjük.


A pihentetett tésztát 7-8 mm vastagra nyújtjuk, a kiszúróval tallérokat készítünk, 150 fokos sütőben sütjük.

 

Máz: 14-15 ek porcukrot 2 tojásfehérjével és 2 ek vörösborral kevergetés közben megmelegítünk. A még meleg mázat evőkanállal a sütemények tetején eloszlatjuk. 10-15 perc alatt fényesre szárad.


Tipp:
Ebből a mennyiségből 45-50 darab sütemény lesz.

Nehézségi fokozat: egyszerű
Elkészítési idő: 35-40 perc