Kókusztekercs

Kókusztekercs, kicsit másként

Két féle lakás létezik: az egyikben az utolsó szemig elfogy mindig a mézeskalács, a másikban pedig megszárad és megmarad.

Ha Te az utóbbiban laksz, akkor nagyon fogsz örülni a mai receptnek. De ha Nálad eddig mindig elfogyott a mézeskalács az utolsó szemig, akkor különösen ajánlom figyelmedbe.
Miért? Mert ezzel az ötlettel a tarsolyodban sokkal bátrabban próbálkozhatsz a mézeskalácsok sütésével. Még akkor is, amikor a gyerekek sem kérik. Gondoltál már rá, hogy azért fogy el mind, mert keveset sütsz ? 🙂

Egy szó mint száz, hadd osszak meg Veled egy receptet, mely megoldhatja a megmaradt, ránk száradt mézeskalácsok problémáját.

Előre szólok, szinte biztos, hogy ismerős lesz ez a sütemény. A lényeg azonban az, hogy ezentúl nem kell darált kekszet venned, ha el szeretnéd készíteni.

Kókusztekercs mézeskalácsból

Ugye ismerős?

Először is daráld le a mézeskalácsokat diódarálón! Ha van hozzá bevált recepted, használhatod azt is, de vedd figyelembe, hogy a mézeskalács tésztája még kiszárítva is “szaftosabb”, mint a háztartási keksz, amiből ezt a fajta süteményt általában készítik. Tehát kicsit több kell majd belőle, mint a kekszből kellene. Javaslom, hogy kezdd a tésztát a bevált recept szerinti morzsamennyiséggel, majd folyamatosan keverj hozzá újabb és újabb adagokat mindaddig, míg úgy látod, hogy most már használható a “tészta”. A másik lehetőséget a tészta keménységének szabályozására az alábbi receptben írom le.

Ha nincs recepted otthon, használhatod az alábbit.

Szükséges nyersanyagok a tésztához:

  • 50 dkg darált mézeskalács morzsa
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • tej (Annyi kell belőle, hogy az anyagok jól gyúrható masszává álljanak össze. Fokozatosan adagold a tejet, nehogy hirtelen túl puha legyen a masszád, mert akkor nem fogod tudni kinyújtani és feltekerni!)

Krémhez:

  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

A tésztához valókat a tejet fokozatosan adagolva gyúrjuk össze, ebből egy ragacsos tésztát kapunk. A margarint a porcukorral habosítsuk ki, és keverjük bele a kókuszreszeléket!
A tésztát nejlonfóliák között egyszerűen ki tudjuk nyújtani. Erre kenjük szét a habosított kókuszos krémünket, majd a fólia segítségével szép egyenletesre tekerjük fel! Hempergessük meg kókuszreszelékben, majd tegyük hűtőbe egy órára, hogy jól átkeményedjen, végül szeleteljük vékony szeletekre!

Jó étvágyat kívánok hozzá!