A tészta gyúrása, nyújtása

Kezdjünk mindjárt egy recepttel, melyből a mézeskalácsokat készíteni fogjuk.

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 300 g margarin
  • 1,5 dl méz
  • 30 dkg cukor
  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

A tészta elkészítése:

A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük (nem kell felforrni, elég 40-50 fokra melegíteni, hogy a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek). Kihűlés után hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és alaposan átgyúrjuk.

Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig várni a további munkával.
Lisztes deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk.

A nyújtásnál két dologra kell nagyon ügyelni.
Egyrészt a lisztezésre. A méz miatt, a tészta nagyon könnyen leragad. Ha nem szeretnénk a nyújtást elölről kezdeni, célszerű bőven alálisztezni. A lisztet nyújtás után le tudjuk söpörni a tésztáról, akár egy ecsettel is.
A másik dolog, amire ügyelnünk kell, hogy a nyújtás egyenletes legyen. Ez azért fontos, mert a vékonyabb tészta hamarabb sül majd át, és ha egy tepsiben sütjük a figuráinkat, elképzelhető, hogy a vastagabb tészta még nyers, miközben a vékony már megég.

A következő leckében megnézzük, hogy hogyan is kell formálni a tésztát. Írok majd a kiszúrókról, és az azokat helyettesíteni képes eszközökről, és a sütést és sütési technikákat is bemutatom majd.

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.