Gyertya készítése otthon

Hogyan készíthetsz Te is gyertyát otthon?

Az elmúlt alkalommal részletesen bemutattam négy módszert. Csak emlékeztetőül:

  • Mártott
  • Formába öntött
  • Csurgatott
  • Dobon húzott

Ezek közül a mártott gyertya készítése a legegyszerűbben kivitelezhető, hiszen szinte semmi eszköz nem kell hozzá, tulajdonképpen egy-két konzervdoboz elég. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a dolgokat szép sorjában!

Legelőször is szükséged lesz alapanyagra. Ez lehet méhviasz, vagy paraffin. A méhviasz drága és nehéz hozzájutni, de kellemes az illata. A paraffin sokkal olcsóbb, sőt ingyen is hozzá tudsz jutni. Hogyan? A legkézenfekvőbb, ha az elégetett gyertyák csonkjait, teamécsesek maradékait nem dobod el, hanem gyűjtöd. Megkérheted barátaidat, ismerőseidet is, hogy gyűjtsék neked, így nagyon rövid idő alatt összegyűlhet a szükséges mennyiség.

A viaszt vagy paraffint tedd egy régi edénybe, amit később nem fogsz már másra használni (lehet egy konzervdoboz is). Önts rá egy kevés vizet, és tűzhelyen olvaszd meg (a víz végig alul marad, mert nehezebb a paraffinnál, védi a paraffint a hirtelen hőtől).

Ha megolvadt, kezdheted a munkát.

Öntsd a viaszt egy keskeny, magas edénybe (azért célszerű ez a forma, mert kevesebb viasszal is hosszabb gyertyát tudsz készíteni). Ha ilyen formájú konzervdobozban olvasztottad, nem is kell átöntened.

Fogj egy darab kanócot! Kanócként pamutfonál tökéletesen megfelel. A kanóc szükséges vastagsága attól függ, hogy milyen vastag lesz az elkészült gyertya.
Kezdd el mártogatni a kanócot! Figyelj rá, hogy kiemelés után legyen ideje kihűlni a gyertyának, különben nem fog vastagodni. Gyorsíthatod a munkát, ha minden mártás után belemártod hideg vízbe.

Ha már elég vastagnak látod, az alján lévő jégcsapszerű képződményt – amiben amúgy sincsen kanóc – vágd le egy késsel úgy, hogy az asztalon folyamatosan görgeted közben a gyertyát. Kihűlésig lógasd, hogy ne lapuljon el!

 

Gyertyás kalandozásunk után térjünk vissza a mézeskalácsokhoz. Ez lesz a 10. lecke, melyet befejezésül szánok. Egy nagyon jópofa mézeskalácsformázást mutatok be. Gyerekek felnőttek egyaránt kihívásként élhetik meg. Ne hagyd ki!