A tészta formázása, sütése

A mézeskalács készítésnek két nagy varázsa van (ha a kész sütik elfogyasztását is számoljuk, akkor három :-). Az egyik a tészta formázása, a másik a díszítés. Most az elsőről lesz szó.

Ott tartottunk, hogy a kinyújtott tészta asztalunkon hever és arra vár, hogy kreatív elképzeléseinket formába öntsük általa.

A legegyszerűbb lehetőség az, hogy alkalmas helyeken (üzletekben, piacokon, vásárcsarnokokban) kiszúrókat vásárolunk (köznyelven hívják szaggatónak is, de szaggatni a nokedlit szokás). Ezekből hatalmas a választék, igazából inkább az okozhat problémát, hogy kiválasszuk, melyikre lehet szükségünk, és melyik megvásárlása pénzkidobás.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a kiszúró anyaga elég erős legyen. Vannak olyan eszközök, amik az első pár mézeskalács forma kiszúrása után már felismerhetetlenné deformálódnak. Másik fontos szempont, hogy a tésztát ki tudjuk szedni belőle. Különösen apróbb kiszúrok között fordul elő, hogy olyan szűk a tészta helye, hogy a tészta beleszakad (pl. egy repülő szárnya olyan vékony tud lenni, hogy szinte fogpiszkálóval kell kinyomkodni belőle a kiszúrt tésztát).

Ha tehát van bőven eszközünk a kiszúráshoz, már kezdhetjük is a munkát. A munka során igyekezzünk takarékoskodni a tésztával, ne össze-vissza szúrogassunk, hanem minél szorosabban egymáshoz. Ez azért fontos, mert a maradék tésztát összegyúrás után újra ki kell nyújtanunk, és minél kevesebb marad, annál kevesebbszer kell ezt ismételnünk. Minden egyes összegyúrásnál egyre több és több liszt lesz a tésztában, egyre keményebb lesz, egyre nehezebb lesz kinyújtani és egyre tömörebb lesz a kisült mézeskalács.

Ha nincs megfelelő formájú kiszúrónk, készítsünk sablont! Elképzelésünket rajzoljuk le egy papírra, vágjuk ki, majd a sablont a tésztára helyezve vágjuk körbe azt. Könnyebb lesz sablonnal dolgozni, ha karton papírt használunk erre a célra.
Ha nem túl bonyolult a formánk, a körbevágáshoz használhatunk pizzavágót. Aprólékos formáknál késsel kell dolgozzunk. Itt különösen figyeljünk, ha gyerekek is segítenek a munkában!

A kész formákat helyezzük átgondoltan tepsibe. A formák ne legyenek túl közel, mert sütés közben megnőnek és összesülnek. De ne is legyenek túl messze, mert akkor vagy a tepsink lesz kevés, vagy az időnk.
Mielőtt a mézeskalácsokat belehelyezzük, a tepsit zsírozzuk-lisztezzük, vagy tegyünk bele sütőpapírt/sütőfóliát!

A sütőt kapcsoljuk 180-200 fokra, és addig süssük a mézeskalácsokat, amíg szép aranybarnák lesznek.

Tipp:

  • Szándékosan is tehetjük egymáshoz közel a mézeskalácsokat, amik össze fognak sülni. Így lehet pl. virágot készíteni szívekből.

Megsütöttük tehát a mézeskalácsokat, mosolyognak ránk. Hogyan tovább?
A következő leckében átnézzük, milyen lehetőségeink vannak a díszítésre.

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.