Mézeskalács Tanfolyam, első lecke

Nagyon ritka az a mesterség, amihez nincs szükség semmiféle eszközre sem. A mézeskalácsos mesterség sem ilyen. Szerencsére azonban kevés olyan eszközre van szükségünk, amelyet nem tudnánk másra is használni, illetve ne lenne ott egy átlagos konyhában. Az alábbiakban felsorolom az eszközöket, melyeket mi használunk, és ahol szükséges, tippeket adok, hogy mivel helyettesíthető egy-egy eszköz. Célszerű áttekinteni, hogy minden kéznél van-e, nehogy a munka közepén döbbenjünk rá valaminek a hiányára.

Eszközök, amikre szükségünk lehet:

  • Egy nagyobb, 3-4 literes tál a tészta begyúrásához. (“Rutinos” tésztakészítők asztalon is tudnak tésztát gyúrni anélkül, hogy a méz, a tojás össze-vissza folyna. A titok a következő: lisztből, porcukorból körben “gátat” építünk, és a kör közepére tesszük a folyékony hozzávalókat, mint tojás, méz, tej… A gyúrást középen kezdjük és fokozatosan haladunk kifelé. Mire elérjük a gát szélét, a tészta már nem lesz folyékony.)
  • Egy-két kisebb tál apró hozzávalóknak
  • Nyújtófa
  • Kiszúrók, vagy ennek hiányában:
  • Kartonpapír, kés/pizzavágó (egy későbbi leckében részletesen foglalkozunk majd ezzel a kérdéssel)
  • Asztali partvis, vagy ecset (a tésztára tapadó felesleges liszt lesöpréséhez)
  • Nyomózsák, csövek – mindkettő beszerezhető vendéglátóipari boltokban. Ha nincs nyomózsákunk, egy erősebb nejlontasak is jó szolgálatot tehet.

Nyersanyagok tekintetében sem kell különleges igényekre számítani:

  • Liszt
  • Porcukor
  • Méz (javaslom a vegyes virágmézet, mert mind a színe, mind pedig az aromája erősebb, karakteresebb)
  • Tojás
  • Fűszerek (fahéj, szegfűszeg, kardamóni mag, vagy egyszerűen vásároljunk mézeskalács fűszerkeveréket)
  • Szódabikarbóna
  • Ha színezni szeretnénk: élelmiszer színezék (részletesen lesz szó a színes, fényes máz készítéséről)
  • Ha magokkal szeretnénk díszíteni: mandula, napraforgó mag, mák, és ami eszünkbe jut

Ha minden szükséges eszköz és hozzávaló a kezünk ügyében van, tovább is léphetünk. Nézzünk egy receptet és gyúrjuk össze a tésztát. Katt ide a 2. leckéhez!

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.