A mézeskalács díszítésének lehetőségei

Tudunk már tésztát gyúrni, nyújtani, szépre sütöttük mézeskalácsainkat. De miért is készít az ember mézeskalácsot, ha nem azért, hogy az díszes legyen?

Mostani leckénkben megnézzük a mézeskalács díszítésének lehetőségeit.

Három lehetőségünk van az eddig tanultak alapján készült mézeskalács esetében. Mielőtt ezeket végignézzük, már előre szólok, hogy van egy negyedik lehetőség is – de erről a lecke végén írok majd.

1. A spriccelés (hívják írókázásnak is)

Tojásfehérjéből és porcukorból íróglazúrt készítünk, melyet nyomózsákba töltünk. A nyomózsák végére apró lyukat vágunk, és ezzel a zsákkal írva díszítjük fel a mézeskalácsot.

Szerintünk ez a munkának az a fázisa, ami a legszebb az egész mézeskalács készítésben. A következő leckét teljes terjedelmében a spriccelés technikájának megismertetésére fogjuk fordítani.

2. A Rátétes díszítés

Rátétes díszítésnek nevezzük a mézeskalács díszítésnek azt a módját, amikor a mézeskalács figurát magokkal, termésekkel, cukorkákkal díszítjük.

Sütés előtt mandulából, tökmagból, szotyolából rakhatunk ki virágokat. Cukorkákkal, drazsékkal színesíthetjük mézeskalácsunkat úgy, ahogy a kedvünk tartja.

Gyakori kérdés: hogyan kerül a tükör a mézeskalácsra? Hát így. Hasonlóan a magokhoz, sütés előtt a tésztára helyezzük. A sütőben pedig a tésztára sül.

3. Kombinált díszítés

A két díszítési módot kombinálhatjuk is. A magvakkal feldíszített mézeskalácsot körbe rajzolhatjuk, virágokkal, pöttyökkel kiegészíthetjük. Az egész csak a mi fantáziánkon múlik.

4. A verőfás mézeskalács

Ez az a bizonyos fent említett mézeskalács, ami nem a megismert tésztából készül. A tésztájáról annyit kell tudni, hogy keményebb és lazítószertől mentes.
A készítése talán az óvódások homokozó játékával szemléltethető leginkább. A kemény tésztát faragott faformákba kell nyomkodni, majd abból a sütőlemezre borítani (mint ahogy az ovisok a homokvárat építik vödörrel). A faragott negatív forma adja a tésztának a mintázatot, díszt. Tulajdonképpen egy ehető dombormű.

Ha ellátogatsz Szekszárdra a Mézeskalács Múzeumba, rengeteg ütőfát, verőfát találsz kiállításunk vitrinjeiben. Akad köztük több száz éves szú ette darab is.

Foglalkozzunk (mézeskalács-)szívünk csücskével, a spricceléssel/írókázással. Katt ide!

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.