Közzétéve:

Mézes-mascarponés almatorta

Közeledik az almaszezon, az első nyári almák már kóstolhatók. Miért ne készítsünk hát belőlük egy könnyű nyári süteményt?
Van egy kifejezetten erre a célra készített kerámiaedényünk, mi mindig ebben készítjük, de egy kb. 25 cm átmérőjű kapcsos tortaforma, vagy egy kisebb tepsi is megfelel a célnak.

Nézzük először a tészta hozzávalóit:

  • 200 g liszt
  • 150 g kockákra vágott hideg vaj
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • 1 tojássárga.

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egyenletesen a formába/tepsibe nyomkodjuk és hűtőbe tesszük.


Ezután elkészítjük a krémet:

  • 1 doboz mascarpone (200-250g a mennyiség igazából nem fontos, amilyet venni tudsz)
  • 5 dkg méz
  • 1 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor

A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük, majd ezt is félre tesszük.

Kis szeletekre vágunk 4 közepes szem hámozott almát, meglocsoljuk 3 ek mézzel, szórunk rá 1 tk fahéjat és jól átkeverjük.


Eztán az előkészített krémet ráöntjük a hűtött tésztára, elsimítjuk rajta, majd ráborítjuk az almát és ezt is egyenletesen eligazgatjuk. Végül megszórjuk szeletelt mandulával.


200 fokos sütőben 30-40 perc alatt sül meg.
Tálalás előtt finoman megszórjuk porcukorral. Langyosan tálald, úgy a legfinomabb.