A mézeskalács lelke: a méz

Mindannyian szeretjük a mézes süteményeket, a mézeskalácsot. De tudtad, hogy a mézeskalács nem csak finom, de rendkívül egészséges is? Miért? A válasz egyetlen szó: méz.

Ez az érzéki, aranyló finomság a természet utánozhatatlan alkotása. Magában rejti a tápláló földet, az éltető esőt, a virágbontó napsugarat.
A mézet a világ egyes részein törzsi varázslók a fekete mágia elengedhetetlen kellékeként használták, máshol a termékenység jelképe volt. Legtöbben természetes édesítőszerként és a torokfájás elleni szerként ismerjük, vagy egyszerűen csak ízéért szeretjük. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy mennyire gazdag a szervezet számára fontos aminosavakban, ásványi anyagokban, melyek rendkívül gyorsan képesek felszívódni szervezetünkben. Ezért kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. Erősíti immunrendszerünket, nyugtat, táplálja a szívet, az izmokat.
A méhkaptár minden terméke segít egészségünk, szépségünk megőrzésében. A lépet is tartalmazó méz tápanyagtartalma a legnagyobb, ebbe ugyanis a virágpor és a méhlárvák táplálására készített anyag törmelékei is belekeverednek, s ezek nagyon sok nyomelemet, vitamint, enzimet, hormont tartalmaznak.
A méhpempő jótékony hatását már ismerték az inkák, az ókori Egyiptomban és Rómában pedig drága kozmetikumnak, testi és szellemi frissítőnek számított. Gyógyító, szépítő erejébe vetett hitét annak köszönhette, hogy a hosszú életű méhkirálynő tápláléka. Igen gazdag B2-, B5-, B6-, E- és H-vitaminban, és ma már több emésztőrendszeri betegség elleni gyógyszer fontos alapanyaga. Legtöbbször mézben kapható, amely mindig kristályos.
A méhpempő legendája a kozmetikát sem kerülte el. A kivonatából előállított pakolások hatékonyan védik a bőrt a kiszáradás ellen, elősegítik a szaruréteg hidratációját, késleltetik a vízben oldódó anyagok távozását a bőrből, de a bőrlégzést nem akadályozzák. A hidratáló hatásának köszönhetően eltünteti a ráncokat, rugalmassá teszi a bőrt. A viasztartalmú propolisz a méhkaptárak szintén fontos része. A méhek a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtik össze a kaptár repedéseinek betapasztására, a baktériumok és egyéb kórokozók ellen. Értékes tulajdonságait, biológiai aktivitását a benne található flavonoidoknak, cserzőanyagoknak, ásványi elemeknek, illóolajoknak, különböző aromás savaknak köszönheti. Nemcsak erősíti az immunrendszert, de rendkívül jó fájdalomcsillapító, baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású, ezért a nehezen gyógyuló sebeket, bőrgyulladásokat is kezelhetjük vele. Alkoholos tinktúra, kenőcs, tabletta, spray vagy mézbe kevert formában kapható. A felső légúti betegségek, a köhögés, az influenza és a nátha megelőzésére kiválóan alkalmas.

És ami nagyon fontos: a méz értékes tulajdonságainak nagy részét “magával viszi” a mézeskalácsba is. Érdemes tehát süteményeink minél nagyobb hányadát mézes süteményekre cserélni, és ezeket fogyasztani.

Érdemes megemlíteni a mézeskalácsban lévő fűszerek jótékony tulajdonságait is.

Fahéj: A szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat.
Ánizs: Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.
Gyömbér: Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő, memóriajavító.
Kardamom: Jótékony hatása van a szívre, tonizál, kellemes szájízt ad és gyógyítja a fogakat, serkenti az emésztést.

Amikor a Mézeskalács Múzeumba megyünk egy-egy csoporttal “tárlatvezetni”, minden alkalommal felmerül egy kérdés: Hogyan kapcsolódik össze a mézeskalácsosság és a gyertyaöntés? A következő részben erről olvashatsz majd.

Ha tetszenek a tanfolyami leckéink, kérlek adj nekünk egy ★★★★★-os értékelést! Előre is nagyon köszönöm.